Egy wannabe fotós naplója

Mindennapos kínlódásaim hobbifotósként. Házibarkács, csóróság, képek.

Friss topikok

  • geegee: Lassan eltelt majdnem egy év...El van felejtve az egész blog? (2012.11.14. 03:10) Életjel
  • TrueY: LED-es sorfény nem lenne jobb? Vagy az nem ad elég fényt? Hány wattosak az izzók? (2012.03.19. 21:07) Fénysátor házilag
  • Behemoth: Szép munka, szép terítés, mégis nekem jobban tetszene, ha a hús, ami a téma, mindenhol éles lenne.... (2012.01.30. 21:19) Játék az étellel
  • Behemoth: 1. Próbáld ki a fekete-fehér módot is. 2. Figyelj arra, hogy sötétben nézed vissza a képeket az LC... (2012.01.27. 00:04) Felkééészülni, vigyááázz,....
  • Z@ki: @Col.Napalm: Az off miatt egyáltalán nem haragszom, sőt! Megtisztelsz vele. (2012.01.26. 15:22) Nyers vagyok

Képeink védelmében

2012.01.30. 17:44 Z@ki

Pénteken voltam egy pár éjszakai felvételt készíteni, amik első blikkre elég jól sikerültek, de erről talán majd holnap bővebben, mert hétvégén elhúzódott az idő, így nem sikerült elvégeznem az utólagos simításokat ezeken a képeken.
Így ma egy "kényszerposzttal" fogtok itt találkozni, mivel mindenképpen írnom kell ma is valamit, nehogy abbamaradjon a lelkesedésem. (Tudniillik elég hamar képes vagyok elkényelmesedni.)

Amatőr fotósoknak megtiszteltetés, profi fotósoknak bosszantás. Mi az?
Az ha "ellopják" a képünket, illetve forrásmegjelölés nélkül újraközlik. 

Engem ez egyenlőre nem zavar, sőt, örülök ha valaki arra méltónak találja, hogy újraközölje, de előbb vagy utóbb biztos el fog jönni az a pont, hogy idegesítőnek fogom találni, ha egy nehéz munka árán elkészített képem valahol felbukkan, persze úgy, hogy elfelejtik megemlíteni a készítő nevét. Érdemes ezek ellen egy pár trükkel védekezni.

- Vízjelezzük be a képet!
Bár általában magát a képet nem szeretnénk tönkretenni azzal, hogy egy hatalmas nagy halvány szignót odabiggyesztünk a közepére, de néha nincs más út. Ajánlott ez akkor, ha van egy netes portfóliónk, ahová jó minőségben és nagy méretben töltöttük fel a képeinket. Persze arra ügyeljünk, hogy meg legyen nekünk vízjel nélkül is, hátha egyszer nyomtatni akarjuk.

- Szignózzuk!
Ez már annyira nem vágja gallyra a kompozíciót, sőt, ha elég elegáns az aláírás, akkor még a szerves részévé is válhat.  

- Adjunk infót a képeinkhez!
Nem nagy munka a féltett képeink infóját megszerkeszteni (azt hiszem bármilyen képszoftver alkalmas a feladathoz, de a PS mindenképp), mégis az emberek általában nem veszik a fáradtságot, hogy ezeket átszerkesszék. Így ha esetleg ha vitába keverednénk a weboldal működtetőjével, amelyik a képünket újraközölte, erre hivatkozhatunk.

- Néha ellenőrizzük le, hogy felbukkant-e valahol a képünk!
Ezt a funkcióját nem annyira rég fedeztem fel a Google-nek, pedig valószínű már meg van egy ideje. 
Nyissuk meg a Google kezdőlapját. Kattintsunk fent a KÉPEK fülre, hogy képet szeretnénk keresni. A mezőbe, ahova a kép címét kell beírni található jobb oldalt egy kis fényképezőgép ikon. Kattintsunk arra. Ha neten fent van a képünk, akkor illesszük be az URL-jét, de akár fel is tölthetjük. Klikk a keresésre.
Nem mindig ad teljes találatot, viszont jobb mintha egyesével kellene végigböngészni az összes lehetséges helyet, ahol a képünk felbukkanhatott. Illetve még azt is ellenőrizhetjük, hogy hasonló színvilággal (ne adj isten kompozícióval), mások milyen képeket készítettek, mivel a találatok alján megjelenik a "Hasonló képek" kategória. 
(Csak úgy kíváncsiságból, utánanéztem az előző posztban közölt ételfényképnek, és láttam, hogy teljesen hasonló színvilágú és kompozíciójú képek már készültek. Tehát annyira nem lőttem mellé.)

És mit csináljunk, ha valahol felhasználták a képünket? Nos ez attól függ, hogy ők kerestek-e pénzt vele. Ha igen, akkor mehet a per! (Na jó, fogalmam sincs, hogy hogyan juthatunk egy kis pénzhez, de gondolom tényleg jogi útra lehet valahogy terelni a dolgot.)
Ha viszont teljesen nonprofit volt a dolog, akkor (1) megkérhetjük a weboldal működtetőjét, hogy nevezzen meg legyen szíves minket, mint forrást, vagy (2) szólítsuk fel, hogy távolítsa el, mert nem járultunk hozzá az újraközléséhez.  

Mára ennyit szerettem volna, holnapra akkor megpróbálom közölhetővé tenni a péntek esti képeket és azzal jelentkezem.
Szép fényeket! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabephoto.blog.hu/api/trackback/id/tr893977524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása