Egy wannabe fotós naplója

Mindennapos kínlódásaim hobbifotósként. Házibarkács, csóróság, képek.

Friss topikok

  • geegee: Lassan eltelt majdnem egy év...El van felejtve az egész blog? (2012.11.14. 03:10) Életjel
  • TrueY: LED-es sorfény nem lenne jobb? Vagy az nem ad elég fényt? Hány wattosak az izzók? (2012.03.19. 21:07) Fénysátor házilag
  • Behemoth: Szép munka, szép terítés, mégis nekem jobban tetszene, ha a hús, ami a téma, mindenhol éles lenne.... (2012.01.30. 21:19) Játék az étellel
  • Behemoth: 1. Próbáld ki a fekete-fehér módot is. 2. Figyelj arra, hogy sötétben nézed vissza a képeket az LC... (2012.01.27. 00:04) Felkééészülni, vigyááázz,....
  • Z@ki: @Col.Napalm: Az off miatt egyáltalán nem haragszom, sőt! Megtisztelsz vele. (2012.01.26. 15:22) Nyers vagyok

Játék az étellel

2012.01.29. 14:46 Z@ki

Az előző posztban elkövetett gyalázatos ételfotózás kompenzálásaként, kénytelen voltam újabb foodográfiára vetemedni, csak most már jobban felkészülve (és alkohol nélkül).

Nem hagyott nyugodni, hogy nem sikerült normális képet készítenem egy nyamvadt süteményről, így tegnap egy kis relaxációs tevékenységként főztem (illetve sütöttem) egy csirkemellet borskéregben, hogy aztán megörökítsem, de most már bizonyos dolgokra jobban odafigyelve, hogy valami vállalhatót hozzak össze.

Így sikerült összehoznom az alábbi képet (kattintásra külön ablakban nagyobb lesz):

foodograpy.jpg

Az alábbi tapasztalatokat sikerült összeszednem:

- Hagyd kihűlni az ételt!
Forró étellel nehezebb dolgozni, sokkal képlékenyebb, "mozgékonyabb". A fényképen úgy se látszik, hogy az étel hideg vagy meleg.

- Közelíts!
Nyugodtan lehagyhatod a tányér szélét, mert úgy se az asztal a fontos (persze, csak ha tényleg nem a terítéket szeretnéd kihangsúlyozni). Az étel jobban kitölti így a képet, úgyis az a főszereplő.

- Díszítsd fel!
Minél színesebb, annál szebb.

- Hagyd el a fehér terítőt!
Sokkal szebb és hangsúlyosabb lesz a fehér tányér, ha az asztal természetes fa színét használod alátétnek. Ha mindenképp terítőn fotózol, akkor használj sötétebb textíliát. 

- Használj kis mélységélességet!
Sokkal jobb, ha a háttérben lévő dolgok a homályba vesznek. Nem vonják el a figyelmet a "főfogásról". Én manuálisan állítottam be a fókuszt, mert nálam a hús volt a főszereplő (hiába, férfiból vagyok). 

- Ha lehet, használj természetes fényeket!
Próbáld meg az ablak közelében fotózni. Sokkal természetesebbnek hat, mint a mesterséges megvilágítás (Persze a túl harsogó árnyékokat finomíthatod egy felső megvilágítással).

- A kevesebb néha több!
Ne zsúfold tele a tányért. A legdrágább éttermekben is csak falatnyi adagokat adnak egy-egy fogásból. (Mit lehet tenni, ez a trend.)

- Állítsd be, aztán tálalj! 
Tedd ki a tányért a fényképezőgép elé és aztán kezdd el rápakolni az ételt. Nagyon bosszantó tud lenni, ha egy kitálalt étel a hordozgatás közben szétcsúszik.  

Hát ennyi lett volna.
Remélem ezzel jóvátettem a múltkori baklövésemet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabephoto.blog.hu/api/trackback/id/tr93968155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behemoth 2012.01.30. 21:19:56

Szép munka, szép terítés, mégis nekem jobban tetszene, ha a hús, ami a téma, mindenhol éles lenne. Javaslom, ha majd leközelebb ilyet csinálsz, készíts több képet különféle blendeállásokkal, a "megrendelő meg majd választ".
süti beállítások módosítása