Egy wannabe fotós naplója

Mindennapos kínlódásaim hobbifotósként. Házibarkács, csóróság, képek.

Friss topikok

  • geegee: Lassan eltelt majdnem egy év...El van felejtve az egész blog? (2012.11.14. 03:10) Életjel
  • TrueY: LED-es sorfény nem lenne jobb? Vagy az nem ad elég fényt? Hány wattosak az izzók? (2012.03.19. 21:07) Fénysátor házilag
  • Behemoth: Szép munka, szép terítés, mégis nekem jobban tetszene, ha a hús, ami a téma, mindenhol éles lenne.... (2012.01.30. 21:19) Játék az étellel
  • Behemoth: 1. Próbáld ki a fekete-fehér módot is. 2. Figyelj arra, hogy sötétben nézed vissza a képeket az LC... (2012.01.27. 00:04) Felkééészülni, vigyááázz,....
  • Z@ki: @Col.Napalm: Az off miatt egyáltalán nem haragszom, sőt! Megtisztelsz vele. (2012.01.26. 15:22) Nyers vagyok

Élet a PS-en kívül

2012.01.22. 12:51 Z@ki

Sajnos a tegnapi nap folyamán, bármennyire is szerettem volna, nem sikerült eljutnom itthonról sehova, hogy "lőhessek" egy párat, így a mai poszt megint csak egy ajánló lesz, ahelyett, hogy már végre érdemi munkát mutatnék be.

Mivel az előző bejegyzésben a Photoshopról (és a hozzá fűződő kapcsolatomról) volt szó, ezért szeretnék még egy kicsit ezen a vonalon maradni. Mármint a képszerkesztők vonalán. 

Ide most szerettem volna azt írni, hogy millió és egy, jó, ingyenes képszerkesztő található a neten, olyanok is amelyek kenterbe verik a PS-t.
De sajnos ezt nem írhatom, mert nem lenne igaz. Sajnos az a 22 év, ami az Adobe Photoshop mögött áll, az meg is látszik rajta. Bár rengeteg olyan funkciója van, amit egy átlag fotós nem használ, (valamint, meg kell hagyni, van gépigénye), mégis egy remekbe szabott szoftver, amit nehéz más dolgokkal helyettesíteni. 

Mégis van alternatív mód arra, ha nem szeretnénk letölteni fizetni ilyen drága programért, vagy nem saját számítógépen szerkesztenék képeket. Szám szerint kettőt ajánlanék figyelmetekbe, de kommentekbe várom, hogy esetleg Ti milyen más módokat ismertek.

Az egyik, talán legismertebb a GIMP. Mivel szabad forráskódú, ezért rengeteg olyan kiegészítőt írtak már hozzá, amelyeket telepítve "felturbózhatjuk" az alap programot. Gondolok itt a GIMPshop-ra, amely telepítésével a Photoshop felhasználók se tévednek el nagyon a funkciók között. De megemlíthetném még az UFRaw nevű plug-int, amellyel a RAW fájlokat tudjuk szerkeszteni.

A GIMP Windows, Linux és MacOSX platformokra is elérhető, kis gépigényű, úgyhogy akár egy netbookon is futtathatjuk.

A másik program, amelyet alternatívaként szoktam használni a Pixlr.
A legfőbb tulajdonsága, hogy teljes egészében platform független, mivel egy online képszerkesztőről van szó, amely elérhető a pixlr.com címen. Nem szükséges telepíteni, úgyhogy akár külföldön is használhatjuk egy internetkávézóba beülve, ha esetleg erre lenne ingerenciánk. 

Rétegeket kezel, felhasználó barát felülettel rendelkezik, valamint az összes színkorrekciós eszközt tartalmazza, amire szükségünk lehet.

Próbáljátok ki, véleményezzétek, illetve várom a további tippeket, hogy Ti mit használtok PS helyett.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabephoto.blog.hu/api/trackback/id/tr243687488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása