Egy wannabe fotós naplója

Mindennapos kínlódásaim hobbifotósként. Házibarkács, csóróság, képek.

Friss topikok

  • geegee: Lassan eltelt majdnem egy év...El van felejtve az egész blog? (2012.11.14. 03:10) Életjel
  • TrueY: LED-es sorfény nem lenne jobb? Vagy az nem ad elég fényt? Hány wattosak az izzók? (2012.03.19. 21:07) Fénysátor házilag
  • Behemoth: Szép munka, szép terítés, mégis nekem jobban tetszene, ha a hús, ami a téma, mindenhol éles lenne.... (2012.01.30. 21:19) Játék az étellel
  • Behemoth: 1. Próbáld ki a fekete-fehér módot is. 2. Figyelj arra, hogy sötétben nézed vissza a képeket az LC... (2012.01.27. 00:04) Felkééészülni, vigyááázz,....
  • Z@ki: @Col.Napalm: Az off miatt egyáltalán nem haragszom, sőt! Megtisztelsz vele. (2012.01.26. 15:22) Nyers vagyok

Fessünk fénnyel!

2012.01.19. 12:33 Z@ki

A mai nap ismét egy apró technikát szeretnék megmutatni, melyet a Youtube-on való bogarászásom közben fedeztem fel, és a hozzám hasonló kezdő fotós is sikerélményekkel gazdagodhat, mert pofás kis képeket lehet létrehozni, melynek csak a fantáziánk (és az otthon fellelhető tárgyak mennyisége) szabhat határt valamint egy kicsit jobban megismerhetjük a fényképezőgépünket is.

Eszközökből semmi extrém dologra nem lesz szükségünk, mindösszesen egy állványra (amennyiben nincs, próbáljuk meg stabilan elhelyezni a gépünket), egy fekete fotókartonra (vagy vászonra), egy elemlámpára (a legolcsóbb, 100Ft-os boltban kapható, kulcstartóra szerelhető, LED-es lámpa is megteszi), valamint természetesen a fényképezőgépünkre.

Mivel elég sötétre van szükség ennek a műveletnek az elvégzéséhez, ezért érdemes az esti órákra időzíteni a kísérletezést, amennyiben nincs teljesen besötétíthető helyiségünk. 

A fotókartont helyezzük egy sík felületre és helyezzük rá a fényképezendő tárgyat. A gépet rakjuk az állványra (vagy stabil helyre). Mivel hosszú expozíciós időt fogunk használni, ezért mindenképpen fontos, hogy a gomb lenyomása után ne nyúljunk a fényképezőgépünkhöz, különben a legapróbb bemozdulás is homályos képet fog eredményezni.

A gépet manuális módban fogjuk használni, tehát állítsuk ebbe az üzemmódba. Az expozíciós időt állítsuk minimum 15 másodpercre, de lehet több is, ezt majd kitapasztalod. A rekesznyílás értéke F22, vagy több, hisz azt szeretnénk, hogy mindenhol éles legyen a képünk, illetve ez kontrollálja, hogy mennyi fény jusson az érzékelőre. Minél nagyobb ez a szám, annál szűkebb a rekesznyílás, tehát annál kevesebb fény jut el. (Aki nem tudja, hogy ezeket hol lehet beállítani, az olvassa el a gépe használati utasítását, vagy nézze meg ezt a videót.)

Ezután fókuszáljunk a tárgyra, mivel le fogjuk kapcsolni a villanyokat, és utána már csak az elemlámpával fogunk tevékenykedni. Akinek nincs távkioldója, az állítsa be a fényképezőgépét időzített üzemmódba, mert mint már említettem, a gépnek stabilan kell állnia, az exponáló gomb megnyomásával pedig apró kis bemozdulást fogunk előidézni, bármennyire is próbálunk vigyázni.

Tehát összefoglalva:
- Tárgy a kartonon
- Manuális mód
- 15 másodperces (vagy hosszabb) expozíciós idő
- F22 (vagy több) rekesznyílás
- Fókusz a tárgyon
- Időzítő bekapcsolva (5mp elég)
- Elemlámpa a kézben

Ezután lekapcsolhatjuk a villanyokat, és megnyomhatjuk a gombot. (Itt a sötétben még segítségünkre lehet az elemlámpa, de a gomb megnyomása után kapcsoljuk le.) 

Ezután van 15 másodpercünk (vagy amennyire állítottuk a gépet) arra, hogy a tárgyat az elemlámpa segítségével különböző irányokból megvilágítsuk. Amennyiben nem szeretnénk fénycsíkokat látni a képen, ügyeljünk arra, hogy elkerüljük, hogy a lámpa az objektív felé forduljon.

Akinek érthetetlen volt, amit eddig írtam, az ebben a videóban megnézheti, hogy mire is gondoltam:

Mire is jó ez a technika?

- Jobban megismerhetjük vele a gépünket. Ez a legegyszerűbb lehetőség arra, hogy a manuális móddal kísérletezzünk, és látványos eredményt érjünk el.
- Tanulhatunk belőle a hosszú expozíciós időről. Próbáljuk ki, hogy a fényt az expozíció vége felé közeledvén beleirányítjuk az objektívünkbe, és elhúzzuk a tárgy előtt/körül. 
- A fények/megvilágítások természetéről is szerezhetünk belőle tapasztalatot. Hol kell hogy erősebb legyen a fény? Hol, hogy gyengébb? Fentről világítsuk meg inkább, vagy oldalról? Ezek mind hasznos információk lesznek a későbbiek folyamán.

Végül egy pár kép, amely ezzel a technikával készült (Forrás: flickr.com) :

443876929_35xe4-L.jpg

5296166134_5f9fa03761_z.jpg

2901243477_0aaaa1e5cc_z.jpg

2701382892_8731a6a58d.jpg
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabephoto.blog.hu/api/trackback/id/tr553589488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ElDavid · http://diakszaj.blog.hu/ 2012.01.19. 18:12:43

Fényfestés cím alatt egy másik fotózási technikára gondoltam, de ezt még nem próbáltam..ma mindenképp kattintok pár ilyen képet, köszi az ötletet :D

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2012.01.19. 19:46:04

@ElDavid: Igen, a fényfestés javarészt valóban más technikát takar. Ez mondhatni annak egy "mellékterméke". De szerintem sokkal ízlésesebb képek készíthetőek így, mintha bele világítanánk a lencsébe, miközben felírjuk a levegőbe, hogy "LOVE", vagy bármi más.
süti beállítások módosítása